HusprojektetEn överblick över husbygget...


Sommar 2009

Vi kör runt och ser på gamla hus på skoj bara och ögonen faller på detta hus. Vi åker till byabutiken och köper glass och pratar med ägaren som säger att hennes bror äger huset. Vi åker tillbaka och knackar på vid huset bredvid där brodern bor, men ingen hemma. Hösten kommer och vi tänker inte så mycket på husbygge…Maj 2010

Vi åker ut till till byn igen, för huset har dykt upp i tankarna igen och får se på huset. Vi får reda på att vi får flytta på huset… 

Planlösning, som vi kommer att behålla. Vi öppnar bara upp mellan hushalvorna. Huset har varit hem för två familjer från början.


Vår 2011
 • Vi gräver några provgropar på tomten.
 • Rivningsutlåtande- och tillstånd söks av Museiverket och sedan Korsnäs kommun
Sommar 2011
Flera besök vid huset har det varit.Vi kontaktar ritaren och får våra husritningar! Vi tar reda på husets historia av en snäll tant som bott i huset som barn. Hon berättade att två bröder byggt ihop sina två hus för att "spara" en vägg och därför har det varit ett parhus (i modern term) för två familjer och även nu har det två ägare. Vi fick reda på lite namn och personhistoria samt byggåret 1888. Hon berättade om vilka uthus som funnits och en massa annat intressant. Lillstugan finns bredvid och är bebodd. Så ville hon bjuda på kaffe med dopp också.

Vår tomt dit vi flyttar huset.


Höst 2011 och vinter/vår 2012

Hugger virke till huset i egen skog.

Bygglov december 2011.

Planering och ringande till olika firmor, fixa en budget och beviljande av banklån.

Tömning av huset. Tog vara på golv, dörrar, fönster, tak, lister... och en hel del skräp! Riva bort allt så huset blev stockrent. Bara tak, skorsten kvar till firman.

Riva lada som står på tomten.

Såga till virke som huggits.

Firma börjar fixa väg, gårdsplan och gräva grunden.

Firma plockar ner och transporterar stockar och sten till tomten. Gjutning av husgrunden.

Sommar 2012

Upptimringen blir klar i början av juni.Undre takkonstruktionen blev klar i månadsskiftet juli/augusti.Så i oktober 2012 fick vi ett färdigt plåttak!2013


Vintern och våren 2013

Maken hugger mer virke och vi gjuter upp stödpunkter och där öppna spisen kommer med Lecablock. Vi påbörjar också arbetet med golvvasor.
Sommaren 2013

De största sakerna som hände är golvvasorna klart på nedre våningen och ytterväggarna får påskålning. Gjuter för grunden till skorsten i vardagsrummet. En skorsten och gammal råspis muras i köket. 

Höst 2013

Sädesbodens grund ska fixas och boden ska på plats. Rörmokaren fixar rör i krypgrunden. Börja fylla med bräder mellan golvvasorna…

2014Vinter och vår 2014


Hugga mer virke i skogen. Såga virket. Fyllningen i ytterväggarna med Ekovilla. Vindskyddsskivorna. Snickaren gör fönsterbågar och karmar och vi målar bågarna. Vi låter renovera några av originalfönstren.


Sommar 2014

Den andra skorstenen och kvisten. Samt en massa som inte syns någonstans. Hann mycket mindre än tänkt. Ingen ytterpanel.Höst 2014


Badrumsgolv gjuts, mellanväggar, förstärkningar i takbjälkar och isolering i golven går framåt!
2015


Vintern har det huggits virke, våren sågats, fixat lite smått mer med isolering och golv. Borra för bergvärme. Sommaren rödmylla och ytterpanel det största samt murning av kakelugn. Mycket målande av panel och fönster. Ett golv i vardagsrummet. Utöver detta på gång med elektriker samt rörmokare!

Vardagsrumsgolv"korridorsgolv"Tvätta takbräder till varadgsrummet


Elektrikern har varit...


Ta loss fönsterbeslag av olika slag.Gavels, "vita triangeln" klar.


Fixa tekniska utrymmet.2016Nytt köksgolv i furu, breda, långa, tunga, ur egen skog!Fixa till gångjärnen

Betsa och halvolja vardagsrumstakets bräder.

Lägga smårummens golv. Här sovrummet.De sista bågarna till huset målas.
Tvätta golv.Farstuns golv.Mer panel till halva baksidan.


Köksskåpen anländer.
Kvistens karmar. 

Kvistens bågar oljas och grundmålas. 


Knutarna.

Juli 2016, väntar på att få ribbor och sedan fönster på plats!
2017

Höja balkar på övre våningen och fixa till inför isolering...
Brädor och papper och tejp...
Timra nya stockar!

Spruta isolering (och städa i många dagar efteråt...)

Oändligt. Sabina fortsätter med mer fönster! Innerbågar här kanske?

Lappa sovrumsgolvet.Fernissa sovrumsgolvetAndra dörren till huset på gång! Sovrumsdörr.

Sovrumstak och arbetsrumstaket fixades

Kökstaket. Äntligen målningsskedet av balkarna efter tvätt, skrap, fixande av större sprickor och spikhål!


Måla takbräderna!

Isolering av kvisten i golv och göra klart i väggarn. Använde det som blev kvar av ytterväggarnas isolering.
Grundmåla köksskåpen med halvolja. Träfärgat inuti, yttre färgen under tankearbete.Kökstaket


Ytan av råspisen


Elektrikern fixar kablar och elskåp.

Samtliga fönster har drevats med lin. Det fanns det ingen bild på. Så har det ju gjorts en massa smått som inte syns eller finns bild på. Detta år har vi varit själva, utom med lite hjälp av Yngves bror till isolering av innertaket samt råspisens yta. Och mesta tiden för oss går åt till att städa inför, flytta på saker och städa efter olika skeden. Hösten 2017 hade vi önskat att var tiden när värmesystemet skulle sättas in, men inte ännu. Vi får sega på vidare. Mellantaksisolering och fönster på plats hoppas vi få gjort ännu detta år. 

7 kommentarer:

 1. Intressant att följa! Hade dock önskat mer utförliga beskrivningar av det som sker, känsor och problem som uppstår. Imponerande jobb!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack! Mer utförligt finns i inläggen kring vad vi gör! Denna sida är mest en överblick av vad som hänt... Ställ gärna frågor och jag kan försöka besvara! Bra tanke att ta upp mer problem också... När jag väl kommer så långt som till bloggskedet har vi ju vridit och vänt och funderat på många saker vid bygget! :-) Känslor? Med två känslomänniskor så blir det kanske lite censur i den frågan, men visst kan jag visa en liten del. Allt från aggressiva utbrott till glada skratt och lycka när vi kommer framåt! Haha!

   Radera
 2. Hej!!
  Fantastisk o gå igenom er blogg o se hur långt ni kommit, här ska jag hänga kvar c"",)

  Klem Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Snart händer mer bara det blir vår och sommar! :-)

   Radera
 3. Hej! Vilken bra blogg, den här följer jag gärna! Ska själva också (hoppeligen) börja på med ett 1856-hus :) skulle gärna fråga massor - allt från beräknad och verklig budget, om ni haft någon timmerman eller om ni gjort allt själv, tips och råd osv. Förstår att du knappast har tid, men om du har och känner dig mabad, får du mer än gärna söka upp och skriva till mig på FB! :) Mvh Lena Lahti (Smedsby)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Ekonomi har jag som plan att räkna ut (olika delar) och skriva om här, men vissa delar ännu oklart. Kontaktar och skriver gärna när jag/vi hinner. Bara jag inte glömmer! Det mesta själv, men också andra, har skrivit på bloggen nog när vi haft andra och så hjälp av Yngves bror och ibland vänner. Jag finns inte på fb, men via Yngve hittar jag nog in på fb!

   Radera
  2. Hej! Skickar du hellre mail åt mig på sosterbro(at)netikka.fi så kommer det lättare svar! :)

   Radera