söndag 10 april 2016

Betsning

Nu är jag på gång med målande igen, nu med vattenbaserad betsfärg! Lite effektivare arbete än att måla med linoljefärg, torkar snabbt och lätt att stryka ut. Vi har inte läst på så mycket om denna färg, men den var enkel att vispa ihop med varmt vatten och pigment. För en gångs skull var jag och Yngve ense om kulören, när färgen torkat var den aningen mörkare brun än originalet och vi gillade den.

Originalfärgen är troligen en linoljebets, färgen släppte och vi ser små svarta prickar som tyder på spår av linolja. Forskar man lite om linoljebets så hamnar vi in på sidor om skötsel av träbåtar där tratditionen lever vidare om hur man naturligt ska underhålla en träbåt för att den ska må bra. Men i byggnadsteknik verkar man förringa den gamla metoden. Yngve har ingen suttit timtal och läst sidor och diskussionsforum. Vi inser att huset har ryckt oss med och gör oss mer och mer "original" än vad vi kunde tro före vi började.

Nu är det så att vattenbaserad bets ska ha en yta, för färgen släpper. Min första fråga är vem sjutton som går och torkar i taket på sina hus?! Samma blir det ju med limfärgen senare i köket också, inte ska man gå med vått på det heller. Men nåja, lack lägger jag inte dessa, det ville de i färgbutiken. Har fått tips om att "halvolja" brädorna, terpentin och linolja. Har läst lite olika versioner på blandning, ska testa 50-50 nu på någon bräda som inte kommer att användas... Återkommer!Det gick så snabbt och torkutrymmet tog slut... (har en våning bräder under här också)
Målad till vänster, omålad till höger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar