onsdag 24 juli 2013

Ytterväggarna


"Påskålning" av ytterväggarna har också påbörjats, vi hade ett par byggare här som hjälpte till med att visa och bygga dessa rutor. Det blir ramar runt alla fönster och i dessa kommer då fönsterkarmar och fönster att sitta. Så fönstren  kommer inte jämnt med gamla fönsteröppningen i stockarna i stockväggen, utan  de flyttas utåt så de kommer att ligga jämt med ytterpanelen då det blir klart. I en del gamla hus som fått ny tjockare isolering så hamnar alla fönster inåt och de ser ut som de har "sjunkit in" i själva huset. I dessa "rutor" som syns på bilden bestående av 2x5-tumsplankor och 4-tums brädor kommer då Ekovillan/pappersmassan att sprutas in i uppefter stockstommen.  Sedan en vindskyddsskiva, luftspalt och ytterpanel. Vi kommer nog inte att hinna fixa fyllningen och skivorna nu i sommar. Hälften av ytterpanelen växer också ännu i skogen, så ni får vänta ett bra ta på att se Backlidens gård i panel och rödmyllad. 
Så har vi fortsatt med golvvasorna i vardagsrummet och en dag fick jag för mig att det nog var dags att spika ihop den där sandlådan som vi pratat om ett bra tag. Dottern har suttit och grävt i en grushög och sand hade vi ju! En muskel i min arm håller på och protesterar, men denna dag spikade jag på för fullt. Lite ont får man väl tåla! Nästa dag fick armen hänga och jag tvättade en stockvägg med vänster...

Uppdaterad 8.1.2014 för att besvara fråga och visa bilder:7 kommentarer:

 1. Vad är det för skivor ni sätter som vindskydd? Går det att få en närbild på hur skålningen är utförd? /Joel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Lade in fler bilder på hur det är byggt nu i inlägget! Det visar en del och så får min man svara mer utförligt så snabbt han hinner!

   Radera
  2. Hej! Vi kommer att använda norska Hunton vindskyddsskiva 12 mm tjocka och måtten 1200 x 2700mm. Skålningen har 50 x 125 mm (2" x 5" ) plankor som har satts vågrätt samt runt fönstren. Sedan har vi lodräta bräder i storlek 22 x 100 mm med 60 cm mellanrum för att passa med vindskyddsskivornas mått. Här och där finns små kilar för att få en rak linje lodrätt. Husväggen är ju ojämn som den är.

   Radera
  3. Hoppas svaret och bilderna gav svar på dina frågor! Har du liknande projekt?!

   Radera
  4. Tack för utförligt svar.

   Hur sprutar ni in pappersmassan när vindskivan är på plats, och hur ser man att det blir fyllt överallt?

   Jag har själv en gammal timmerkåk som jag blåst rent och helrenoverar nu.
   Ska också brädfodra och tilläggsisolera i år.

   Radera
  5. Hej! Ursäkta dröjsmålet med svaret! Pappersmassan är "våt pappersmassa" och lär ska hållas på plats och skivorna ska läggas på efteråt! Så har andra häromkring gjort. Lycka till med ditt projekt!

   Radera
  6. Har isolerat nu och nyaste inlägget visar hur det gick! (ifall du ännu följer denna kommunikationstråd)

   Radera