söndag 4 mars 2018

Pappspänning

Väntar på lite mildare temperatur och sedan ska jag börja testa på pappspänning! Före det ska ett tråkigt skede fixas: håller på med att dra ut gamla spikar och nubb... Är dock lite fundersam kring Gysinges spännpapp med vit yta, dels att vi rätt länge hamnar stirra på blanka vita väggar ett tag och så känns det liksom bra fel... Erfarenheter hos er läsare av olika tillverkares spännpapp? Tips för hörnen?!


Så finns det olika tips och metoder att pappspänna, här två exempel:

http://old.stockholmslansmuseum.se/faktabanken/pappspanda-vaggar/

https://www.artcreations.fi/pinkopahvien-asennus/

9 kommentarer:

 1. Hej,
  Vi har handlat på http://www.klassiskabyggvaror.se/ och den spännpappen är billigare och dessutom jätte bra. Vi vek hörn av samma papp och gjorde spikremsor från "skivremsor" i papp från Byggmax. Klisterremsorna klippte vi till ur brun täckpapp från byggvaruhus.
  Vi satte upp pappspänningen 2014 och allt är fortfarande fint.
  Cathrine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för beskrivningen och tipset!!!

   Radera
 2. Vilken tid är du ute efter att återskapa?
  Lumppapp i kvadratiskt rivna bitar är äldre (1700-tal och 1800-talets början). Det vanligaste är att pappen klistras upp omlott och målas.
  Den papp du har inhandlat är inte lumppapp och är menad att nubba upp i hela våder. Ursprungligen var den dock inte vit på enas sidan. Det är en sentida förändring och kanske mest avsedd för pappspänning av tak för att slippa måla fler än ett varv vitt. Den här typen av pappspänning är senare än lumppapp och är vanlig att tapetsera över. ursprungligen var den brunfärgad rakt igenom utan vitt skikt. Pappspänning ersattes så småningom med olika skivmaterial.

  SvaraRadera
  Svar
  1. TAck! Huset är från 1886-1888, då var det vanligare med spännpapp än lumppapp. Visste inte att Gysinges rullar är vita, läste väl dåligt på produktinformationen och hade faktiskt hellre haft en brunfärgad. Skeptiskt mot det blanka vita också och hur det ter sig sedan. Även spännpappen har målats över och vill gärna testa schablonmålning, men de flesta ska vi ju tapetsera över med tapeter med mönster från 1800.talet.

   Radera
  2. Jag har beställt spännpapprullar från Claessons trätjära i Göteborg förutom till tak där det efter mycket tvekan blev Gysinges.

   Radera
 3. Hej har ni tvätta stockväggarna innan ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tidigare borstat och dammsugit på vissa ställen. Eftersom huset flyttats har mossan lossnat tidigare. PÅ en dels ställen har det vari lerklinat, har inte bestämt om jag tvättar eller hur jag gör.

   Radera
 4. Jag har också fått tipset om finska Paavo http://www.ypap.com/fin/tuotteet/PAAVO-PINKOPAHVI/ Den är också vit...

  SvaraRadera
 5. Vi har använt Pahvi Paavo på väggar och i tak. Har inte haft problem med den. Lätt att riva och väta. Spänner också ut sig bra. Går bra att måla direkt på men vill man tapetsera har vi kommit fram till att det är enklare att mätta den före. Vi beställde direkt ifrån fabriken och fick allt hemkört, enkelt och smidigt.

  SvaraRadera