lördag 19 augusti 2017

Kökstak

Det blev ett kökstak också! Nu har jobbet börjat och vi rullar på med vardagen, bygget har pausat lite. Helger blir det för oss att bygga på nu och så de kvällar Yngve hinner dit. Men målet var att få detta tak före jobbstart, men det såg trögt ut ett tag. Några takbräder i ändorna av tre rader har vi ännu ogjorda, dessa ska fixas uppifrån, men där är en stor virkeshög ännu. Yngve skulle lyfta den till andra sidan, men jag satte stopp. Först mellantaksisolering där och sedan flytta högen. Annars hamnar vi att flytta på den två gånger.

Kökstaket blev ett ett plock utav originalbräder och nya. Färgen jag blandade till blev det lite underligt med. Blev blankare och annan ton efter ett tag. Rörde runt noga varje gång jag skulle måla, men ändå. Ställen där jag skulle måla över fläckar som kom vid takfixandet samt ca de 20 sista som målades blev annorlunda. De kommer ganska bra gömda bak köksskåpen... Man ser skillnaden, men kanske jag överlever. Skräp också. Hamnar ju måla om allt om det ska bli rätt. Om tio år kanske...

Samarbete. Sabina sågar och hyvlar. Yngve tar emot och lägger på plats. Stundvis var Yngve uppe på andra våningen för att trycka föregående på plats och Sabina får klättra upp och ner och smälla på plats. Gick hyfsat undan sedan när vi var på gång. Skulle såga ute först, men insåg att det var ohållbart att springa av och an. Sågen in. Städa efteråt. 


Yngve sågar upp en öppning så vi får in brädorna. Färdiga urtag fanns också här och där som hjälp. 


En par gånger började taket gå lite snett. Sådant är jag urusel på att se. Yngve är mer pedant och fixade då till en bräda som lutade rätt åt andra hållet, så fick vi en rakare rad. De gamla var ju kilade och ett hopplock av olika takbrädor, vilket gjorde att fler kunde vara bredare åt samma håll. En del tid har på sista tiden gått åt till att hålla fåren mätta. Rulla fårstängsel. Sista måltiden på bygget före jobbstart blev grillkorv. Sabina hyvlade en bräda för mycket medan grillen värmde på... Inte på topp i allt. Mat i magen blev det. 


Trevlig höst!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar