måndag 10 juli 2017

Kökstaket påbörjat

Kökstaket är ett pussel av gamla originalbrädor från husets smårum och farstu samt nytillverkade bräder. En del som blev över från sovrum och arbetsrum. Några som ännu ligger som brädor på vinden. Några är sågade till lämpliga bitar och några nya väntar på på att få spont... Lite rörigt, men det ska väl bli ett tak. Tjejerna hjälper till att bära in! Jag har grundmålat takbalkarna. Spacklat spikhål. Klottigt att måla uppåt, tyngdkraften stör. Så grundmålat takbrädorna som var klara med Ottosons vita grundfärg. Så tog färgen slut. Tjejerna ville också vara med och måla, så fixade målarbord åt dem. 

Skulle ju egentligen måla limfärg som taket varit i original, men efter tips och råd och funderingar av och an så var orken till att börja med något nytt inte så stor... Dels att det lär vara svårt att måla om på limfärg för att färgen ska vara magrare än första lagret. Man bör tvätta ner om man målar om?!? Pust. Nackdelen nu är att det inte går att bara torka bort färgen om någon i framtiden vill få fram bräderna igen... Kanske ett misstag, men nu blir det matt vit linoljefärg som jag bryter med pigment. 

Misstag gjordes också när vi trodde att kökstaket inte gick att rädda och sågade ner det och slängde, nu vet vi att de fula fläckarna bara var fukt i limfärgen och det hade gått att tvätta bort... Yngve sågade också ner ur smårummen, han tyckte då ännu att vi gör nytt. Nu är han mer och mer byggnadsvårdare och inser hur bra brädorna egentligen var. Som tur togs de ju tillvara ändå, men används nu som delar av kökstaket. 
3 kommentarer:

 1. Hej! En fråga om er spis, vi ska mura en kåpa till vår köksspis och söker typ pipa till lodbössa (blir två stödpunkter så helst två) flatjärn o möjligen den typ av krokar ni har. Hur fick ni tag i de delar ni använt? Tack på förhand för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pipan råkade en bekants bekant ha och vi fick ta den! Några delar fanns i huset vi rev, råkade finnas slängt under huset, och några delar köpte vi till av Malte Björk, antik.fi
   Hoppas ni hittar det ni behöver!

   Radera
  2. Just pipan till lodbössan hade även använts som slipstensaxel efter att den inte användes som lodbössa mera och även den gamla slipstenen var "pensionerad", så hela detta låg på en sten bakom ett uthus i Vistan, Vallgrund.

   Radera