lördag 20 augusti 2016

Ångspärrpapper

Detta inlägg har legat ett tag som utkast för vi skulle skriva vidare på saken, men nu publicerar jag det ändå, kommentera gärna om du har mer kunskap, tips eller annars bara tankar kring detta!


Vi stötte på ett blogginlägg angående ångspärrpapper och detta papper visar sig innehålla en tunn plasthinna inuti. Menar de alltså att detta alls andas? Vi har inte reflekterat över detta, utan köpte vad som fanns på marknaden. Känns ju som papper förstärkt med ett litet plastnät. Vi testade hemma med det papper vi har satt i köket samt stora delar av det som är färdigt i vardagsrummet och korridorstumpen. Satte vatten ovanpå och inte en droppe kom genom detta, inte ens fuktigt på undersidan. Gned man sedan loss så hittade vi också plasthinnan. Kallar detta alltså inte papper längre. Nu har vi alltså satsat på en konstruktion som andas och ovetandes lagt in plast. Man blir så förbannad. 

I golven har vi ju bitumitpapper (det som i modern tid motsvarar tjärpapp) och det andas åtminstone, men tillverkarna lovar inte att det inte släpper ifrån sig lite kemikalier. Detta är alltså längst ner. Så har vi linet som golvfyllning. Förbaskat mycket dyrare än annat, men naturligt och andas. Soda som brandskyddsmedel. Men man vet ju aldrig vad de kan ha gömt inuti, har man inte tillverkat det själv kan man aldrig vara helt säker! De som följt med här vet att vi googlade och sökte och funderade mycket kring isoleringen. Ovanpå detta lin har vi satt plastpappret nu då. Och hela tanken är ju att huset ska ha naturliga material som andasSläpper inte genom en droppe... 
Släpper inte genom ånga... (vete sjutton hur de i riktiga test gör, hemma i köket har vi våra små test)


Bitumitpapper och vanligt byggpapper som vi bara använt som skydd här och där släpper genom fukt. Detta har vi nu i tambur, och smårummen. 


Test 2 med bitumitpapper och byggpapper.


Den som kan läsa finska kan gå in på denna underbara blogg som jag länkar till nedan och läsa deras upptäckt och de länkar till en artikel i Tuuma som Rakennusperinteen Ystävät ger ut. En tidning och förening vi borde gå med i, men på finska. Kräver lite extra tid och energi att läsa på finska, och Yngve som har mer stunder utan barnen runt sig är väl den som ska ha mig att översätta... Vi hamnar mest in på sidor i Sverige när vi tar reda på om saker. Tiden till att läsa sig in på allt och ta reda på blir knapp. Men vi lär oss mer och mer. 

http://vihreakamari.blogspot.fi/2016/03/muovia-ilmansulkupaperissa.html

20 kommentarer:

 1. NEJ! antar att du pratar om det så kallade eko-pappret? :( det har vi ju satt i hela huset i tron om att det bara var plast strängar i för att ge pappret stadga... suck :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yngve funderar på att göra om vardagsrummet, golvet är ju "nästan" färdigt... Suck. Bättre inget veta visst!?

   Radera
  2. Ekovilla är väl märket ja....

   Radera
  3. http://www.stark-suomi.fi/fi/ilmansulkupaperi-ekovilla-x5

   Radera
  4. http://www.perinnemestari.fi/index.php?sivu=keskustelu&id=670

   Radera
  5. La dit lite länkar, den nedre är en diskussion på finska som jag just hittade när jag ville söka lite mer.

   Radera
  6. Vi hade ett annat märke än Ekovilla säger Yngve, men kollade diskussion kring Ekovillas före jag svarade och där pratades det också om plasthinnan inuti.

   Radera
 2. Vi läste också blogginlägget från vihreäkamari tidigare i våras och hamnade att börja tänka om. Som tur har vi bara hunnit sätta upp pappen på en vägg hittills! Men visst känner man ju sig lite lurad :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lurad. Jag är ju skeptisk till det mesta, men inte trodde vi ju att det skulle finnas en tunn plasthinna dold inne i en pappersrulle!!! I gasform ska den släppa igenom står det i diskussionen jag länkade till ovan. Gas?!!

   Radera
  2. precis! antagligen är pappret mera lämpat till ekologiska nybyggen som inte vill använda sig av plast jämfört med gamla hus där materialets förmåga att andas faktiskt är a och o.

   Radera
 3. Har följt din blogg ett tag och är imponerad av hur ni arbetar med ert hus!
  Som lite kemi-och plastkunnig så vill jag bidra med en kommentar. Det finns massor av olika sorters plast och en del släpper igenom fukt/ånga/vatten medan andra är helt täta men kan släppa igen t ex syre och koldioxid. Så för att veta hur just den här plasten fungerar måste man veta vilken plast eller kombination av plaster det är. Även tjockleken på plastskiktet har stor betydelse för hur mycket som släpps igenom av det ena eller andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack! Bra med sakkunnig. Just säljarna verkar inte alls känna till plastfilm/hinnan inuti, så bara det att det är "hemligt" känns märkligt. Så svårt veta vilken plasttyp det är. Tyvärr har vi inte kvar tillverkarens namn på den rulle vi hade, Yngve vet bara att det inte fanns till salu längre, utan en annan motsvarande produkt. Ekovillas motsvarar, jag kunde ju fråga dem och se vad jag får för svar! Vore intressant att veta mer!

   Radera
 4. Intressant- och obehagligt! Vi har på sina ställen använt Arvo, som är en estnisk variant som är likadan som Ekovillas. Kan det vara den ni använt? I övrigt har vi använt tjärpapp (Örnpapp) och lumppapp. Just lumppappen är ju i de flesta lägen helt överlägsen tycker jag och dessutom perfekt att tapetsera med. Vi har lumppapp som täcker isoleringen i alla golv, tjärpapp i botten av trossbotten som är konstruerad av råspont. Jag har även lerklinat en hel trossbotten i vårt ena badrum ca 1,5 cm tjockt - det är nog det helt klart bästa alternativet och rekommenderas av de flesta byggnadsvårdare som den ultimata taktiken för att stoppa vind och möss och dessutom kan den ju härbärgera och transportera mycket fukt. Mkt enkelt att få tag i lera i Österbotten och helt gratis, men dessvärre tar det ju en del tid att lerklina en hel trossbotten och sedan får man då lägga till torktiden på ett par veckor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi övervägde lerklinandet bara kort, men gjorde det inte. Följde denna gång de råd vi fick av vår ansvarige som också byggt upp huset på Stundarsområdet. Så få se! Tjärpapp, (som inte finns längre, så det är väl bitumenpapp? nåt sånt på rulle, har inte kollar Sverige på denna grej, borde säkert ha gjort det...), lininolering och vanligt byggpapp har vi nu i golven.

   Radera
  2. Möss har jag funderat över och att vi kanske borde ha haft spontat... Ny vinter har jag väl svar på hur många lager yllesockor jag ska ha på fötterna inne! :)

   Radera
 5. Var tvungen att undersöka Arvo-papperet igår. Först kunde jag inte upptäcka någon plasthinna, men efter mer dissekering visade det sig att det finns en riktigt tunn nästan osynlig plast- eller möjligen limhinna på ena delen av papperet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska kolla med Yngve om det kan ha varit det vi hade... Man borde ju kontakta tillverkaren och be dem redovisa innehåll samt hur dessa papper då andas i en konstruktion som vår.

   Radera
 6. Absolut, gör det! Vet inte om örnpapp är detsamma som bitumenpapp, men det går under namnet tjärpapp (men huruvida det är samma sak som det var för 50 år sedan vet jag inte - säkert inte). Absolut är det mer överkomligt att lägga sådant i trossbotten framom att lerklina - av tidsmässiga skäl! I senaste numret av G&T rekommenderas i frågespalten just lerklining i trossbotten, bara ett av många ställen. Och som sagt, leran är ju oöverträffad som byggmaterial både i förhållande till trä och sten - en del timmermän gör lagningar av t ex gamla stockar av endast lera. Finns ju t o m en marockansk metod där lera slipas, tadelakt, som ger en helt naturlig vattenavstötande yta som det lär gå att duscha mot. Dock aldrig testat! Men jag antar att det lättare låter sig göras om man bor på sydligare breddgrader där leran kan torka utan fläktar etc under längre tid. Min syster har tätat hela grunden invändigt med lera och utvändigt med hydrauliskt kalkbruk. Det har jag inte orkat, jag har endast kört med hydrauliskt kalkbruk utvändigt. Man hoppas att golvdrag och möss ska minska, får se :) Tätat de flesta ytor och springor mellan trossbotten, timmerstomme och golvreglar med lera.

  SvaraRadera
 7. Och superbra att du lyfte denna fråga!

  SvaraRadera
 8. Mejlat Ekovilla. Inte kommer det något svar. Utgår från att de inte vill att folk ska ha koll på vad det innehåller då!

  SvaraRadera