onsdag 18 maj 2016

Målande

Ett inlägg om målfärger vi använder eller kommer att använda. På begäran och bra med en liten sammanställning för egen del också.


Linoljefärg

Har målat med Ottosons linoljefärg och verkligen gillat den, men bara fönster hittills. Tunna lager, härlig att måla med. Måste lite kolla läget med lite fakta kring inomhusmålande. Fina förklarande videoklipp finns på deras hemsida Ottosons. Det finns ju också andra tillverkare, men testat denna och varit nöjd. Skulle dock i något skede vilja testa blanda ihop själv, men just nu känns det enklast att köpa färdigt. 


Betsning

Vardagsrumstaket var betsat och jag håller som bäst på med detta. Enkelt och snabbt. Koka upp vatten och blanda i pulver. Fixa skyddande yta, vilket jag gjort med hälften linolja och hälften terpentin.Linoljefernissa


Upptäckte denna färgtyp på några av våra golv och det ser finfint ut på de bilder vi sett med nymålade golv. I det underbara programmet om gamla hus målar Erika Åberg med linoljefernissa: Det sitter i väggarna ca 27 minuter in i programmet. Tyckte om programmet men hoppas Erika får mer tv-tid i ny säsong, vi som håller på med gamla hus vill väl absolut ha mer av den delen! Limfärg

Skrev tidigare ett inlägg om limfärg och sparade länkar åt mig själv och fick bra och nya tips vi kommentarerna. Titta här.

...och en färg som påminner om limfärg och lovas vara ekologisk Auro. Ingen erfarenhet, men verkar intressant som alternativ! Liksom Kalklitir som många lovordar!Äggoljetempera

Pigment, linolja, vatten och ägg. Måste bara testa!


Ådermåla


Måste bara lära mig! Tja, bara att börja på och testa någonstans!!!


Slamfärg/rödmylla

Vi har kokat egen färg, det var skoj och nöjda med resultatet. Ljus faluröd, men egenkokat ville vi ha. Mer här vid sidan med etiketten "rödmylla/slamfärg".Kulörer för 1800-talet. Bild tagen från Ovolin, de säljer underbara färger och pigment. 

Och en helt underbar blogg jag om målande och färger stött på, men inte hunnit läsa så mycket: Syster Umbra


Ännu en sida om fakta kring färger och färgtyper: Ekobyggportalen


...och satsa på en riktigt bra pensel! Så det svider i plånboken, men ett nöje att måla!

4 kommentarer:

 1. Limfärg är bra och billig att göra, men jag rekommenderar inte att göra den med cellulosaklister. Den blir 10 ggr starkare om man i stället gör någon form av animaliskt lim, antingen pärllim eller gör eget lim på kasein (kräver bara skummjölk, ättika och soda), kritar inte alls nästan. Här är det recept jag alltid följer vad gäller kaseinlimmet http://school.chem.umu.se/Experiment/68 och här finns sedan recept på limfärg som blir bra http://school.chem.umu.se/Experiment/97 Väldigt bra och pedagogiskt förklarat för övrigt eftersom det är recept som riktar sig till skolelever! :) Problemet med limfärg är att det är svårt att måla ett tak av nytt virke - det vanliga är att färgen inte håller och börjar flaga för att ytan är för fet. Samma problem kan inträffa med gamla tak också - de gamla brädorna kan dessutom ha fläckar och smuts som slår igenom. Därför målar jag numera aldrig varv ett (och ibland 2)med limfärg om underlaget är trä, inte heller på spismurar och annat, utan alltid med emulsionsfärg. Därefter är det bara att måla med limfärg. På lumppapp går det finfint att måla direkt med limfärg. Vad man ska akta sig för är att blanda pigment i färgen. Jag har testat flera gånger men aldrig fått till det - pigmentet skiktar sig och man skulle behöva ha en konstant omrörning. Blir flammigt. Jag har testat de flesta sorters emulsionsfärg som finns i Sverige och Finland och min absoluta favorit är Wibo emulsionsfärg. Den luktar gott och är verkligen så rolig att jobba med. Emulsionsfärgen är alltså en blandning mellan matt linoljefärg och limfärg, avtorkningsbar och allt med en helt annan styrka än limfärg. Linus emulsionsfärg (Albäcks) är bra men luktar illa och dessutom ska man alltid spilla vatten över färgen när man inte använder den, vilket är lite omständligt. Sedan har jag testat Uulas väggfärg för inomhusbruk (helmatt). Det är en emulsionsfärg om man läser innehållsförteckningen men de skriver inte ut det men den är riktigt fin. Dessutom överlägset billigast! Blir väldigt fin att bryta i den nyans man vill ha också. Jag har målat spismur och lumppapp med den och även lite trä. Förstår inte alls denna hajp kring Kalklitir eller för den delen Auro. Varför skulle man köpa importerad färg när det finns alldeles utmärkta traditionella alternativ som produceras här hemma? Om det nu inte är någon speciell nyans man inte får tag på någon annanstans. När det gäller matt linoljefärg som ju också blir fantastiskt fint i t ex kökstak där man kanske någon gång vill tvätta taket kan jag verkligen rekommendera Ottossons. Gysinges matta linoljefärg luktar alldeles vidrigt av lösningsmedel - Ottossons luktar inte alls. Ådringsmålning - Gysinge har lasyr i mahogny och björk, men jag har inte testat den. Ska dock försöka åstadkomma samma typ av lasyr som finns på gammal pärlspont i vårt kök för att måla skafferi mm. Den är dock mörkare än den som säljs på Gysinge (björk), så det blir nog att utgå från 100 % gulockra.

  SvaraRadera
 2. Ja, just det. Smutsfläckar kan faktiskt slå igenom emulsionsfärg och matt limoljefärg också och det gör även rostiga spikhuvuden. Det enda som biter på detta som spärr är att ta blank linoljefärg (matt funkar inte) och stryka på där det kommer fram en fläck och sedan måla över just dessa ställen med matt linoljefärg igen. Vill man lösa problemet redan från början är det smart att måla varv ett med blank linoljefärg och därefter måla med matt linoljefärg eller emulsionsfärg. Då slår ingen smuts eller fukt igenom!

  SvaraRadera
 3. Tusen tack för alla kloka råd! Vad vore byggandet utan andra som testat och håller på! Trevlig sommar till er!

  SvaraRadera
 4. Ingen orsak! Ja, håller med och önskar det funnits mer råd att få tag på när jag började på första huset för 15 år sedan. Men man lär av sina misstag! Dock bra att slippa det om man kan få goda råd direkt i stället :) Ffa tycker jag det saknas opartisk info om färger etc - tillverkarna själva vill ju aldrig tillstå att något är fel med deras produkter. Trevlig sommar o lycka till med bygget!

  SvaraRadera