söndag 13 mars 2016

Mer golv

Yngve kom ivrigt igång under sin lediga vecka, förra veckan alltså. Golv och golv och golv blev det, så har vi besökt snickeriet som ska göra vårt kök. Mycket på gång nu! En del av virket vi kommer att behöva i sommar och höst växer ännu i skogen också. 

Detta golv är till farstun, dit man kommer in från farstukvisten alltså. På plats hade det sågats i golvplankorna, men som tur kommer detta skarv att vara under vår vindstrappa. Ibland har man tur! Färgen är lite mintgrön. Man ser tydligt var den ursprungliga trappan varit! 
Ta in en åt gången. Ta loss tappar, putsa sidorna.

Tyvärr hyvla bort handarbetet som gjorts på 1800-talet för att få golvet att passa...

Maskinellt och sedan med handhyvel. Yngve har blivit ivrig med handhyvlarna. "Ifall någon tar loss golvplankorna i framtiden ska de se handhyvelspår och inte maskinella" sa han häromdagen. Galen?! Kan ju förstå idén med handhyvel på sådant som kommer att synas, men under golvet?!

Golvet utbrett i köket tillsvidare, här snart klart med hyvlandet, men vid varmare väder blir det att tvätta dem ännu!
1886 har husbyggarna skrivit under golvplankan. Karl? Denna del finns kvar, tack och lov under en tunnare planka som inte skulle hyvlas. Hade blivit att ändra i golvkonstruktionen annars så att detta hade fått vara kvar! Vi får anteckna 2016 här bredvid i vår, 130 år senare!


En del att hyvla....

...och en originalbild före husflytten. Golvplankorna och denna golvlist. Yttersta lagret tapet var denna. Listen har vi kvar någonstans på någon av våra 3 ställen vi förvarar saker på...


6 kommentarer:

 1. Finfint!
  Förstår Yngves tanke om att "änglarna också ser" (det som vi människor inte upptäcker i första taget.) ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår också, men jag vill flytta in någon gång också! ;-)

   Radera
 2. Din Yngve låter som min Örjan 😊 fina plankor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack! Han blir mer och mer bevarande av det gamla. Vi började detta med att jag ville ha lite av det gamla och han ville ha stockhus men "bygga nytt". Nu pratar vi över 10 år sedan, han har passerat mig för länge sedan och skulle nu ha bevarat ännu mer av originaldelarna. (de jag ska att ska vi verkligen inte kunna återanvända detdär!!!) Mer kunskap och erfarenhet har också lärt oss mycket! Vi vet ju mera nu än när vi startade och planerade!

   Radera
 3. Vi håller på med samma moment, men fräser i stället ur golvplankorna på undersidan med en motorsåg så att de exakt passar på golvvasarna. Vi fäller alltså ner golvplankorna någon cm i trossbotten, kan man säga. Det blir ju betydligt fler golvvasar än när golvet först lades, då det vilade på två eller tre rundstockar. Det går snabbt och blir riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är även ett alternativ. Vi valde denna metod för bedömde detta enklare, men låter som ni har ett bra system att få ursågat rätt mått! Har sett olika alternativ på olika bloggar med saker, finns ju många sätt med olika byggskeden!

   Radera