måndag 15 februari 2016

Ordning och reda!

Vi försöker få ordning på bygget och huvudet och allt runtomkring.

Planering.

Nu är vi i tankarna mycket i planeringsskedet. Vad ska vi göra? I vilken ordning? Hur gör vi? När ska vi hinna? Ta kontakt hit och dit. Fixa material. Söka fakta osv. Med småbarnen är det ingen extra tid att sätta sig ner och prata och planera genom. Vi flummar på och råddar vidare. Så ser vi vilken del vi tar itu med och när tid råkar finnas. Helgen blev inte alls som vi tänkte. Snö, skruvande av snöslunga och lite fårarbete blev det... Mycket av vad jag ska ta itu med behöver lite varmare temperatur ute. Våren närmar sig!

Förbereda.

Att börja något nytt skede innebär oftast att städa undan en vrå och/eller bygga arbetsplats. Se hur vi ska få flyt i det vi gör och få fram allt som behövs. Yngve yrar omkring och söker verktyg. Haha! Hur svårt kan det vara att hålla koll på var man lagt dem!?! 

Arbetet.

Det är hit vi vill komma! Äntligen! Vi är glada och jobbar ivrigt på! Terapi! Härligt! Det händer något!

Städandet

Så var det städandet efteråt. Den tråkigaste delen av bygget är nog städandet. Man får ge sig själv en extra spark i baken för att komma igång. Söndagen fick jag skyffla spån och bära omkring bitar och bräder. Vad kan vara bra att ha till annat? Var ska det förvaras för att inte vara i vägen? Vad blir ved?

För första gången fick jag också se köksgolvet. Nu var kameran också med! Ni ska få se spån och köksgolv. Den första spånbilden är alltså inte ovanpå köksgolvet, utan där golven sågats och hyvlats. Haha! Men denna gång var även städdelen helt skön, lugn stund på bygget för mig. Min terapi. 

Tänk att det är på plats nu, vårt nya furugolv. Yngve högg dem vintern 2014 och det har gått ett tag sedan vi fick dem ur skogen samt sågade och på tork, vill du se mer så kolla här.  Fick höra att de skulle bli förstörda av att torka ute, men helt ok blev det. Två ränder med mörkare parti, men just här kommer en matta att vara. Luckan i golvet är på gång också!

Ivriga på att få fortsätta nu! En sak i taget och inte tänka på allt som ännu är ogjort! Skön vecka alla som tittar in! Själv är jag hemma med liten sjuk 1-åring som sover. Fick ringt ett byggsamtal samt planerat lite byggekonomi och bloggen! Har jag tur hinner jag kika in hos några andra byggbloggare också! 

8 kommentarer:

 1. Så klart det är en speciell känsla att ha ett gediget trägolv från egen skog. Grattis till det och att ni valde att vänta på att plankorna skulle torka sakta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!! Ja, fantastiskt att ha möjlighet till eget virke och att ha en man som faktiskt gillar att vara i skogen! Långsam torkning bra, men svårt också att ha dem ute. Plåtarna har blåst av i turer och presenning ovanpå ibland, men blev ju bra i slutändan!

   Radera
 2. vi hoppas få bastun delvis av egen asp... bara han som skall såga får dem sågade och stockarna inte är ruttna innuti...fullbreda rundade i kanten bräder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han pratade om det! Det blir säkert bra! Lycka till med dem!

   Radera
 3. Fint med ordentlig bredd på plankorna, det hör ju liksom till i ett gammalt hus :) Det är nog säkert likadant för alla som bygger; ett evigt flyttande på grejer innan man kommer i gång och så det där med att söka verktygen... det kan driva mig till vansinne i bland :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Skönt att höra att det finns andra som också söker verktyg!

   Radera
 4. Hög igenkänningsfaktor i det här inlägget! :-) Tänk om man kunde ägna all sin energi åt byggandet - då skulle vi vara inflyttade vid det här laget...

  SvaraRadera