lördag 6 februari 2016

Köksgolv på gång

Äntligen händer något. Köksgolvet växer fram! De enorma golvplankorna av furu som Yngve har sågat till och har haft på tork ute under plåtar... Så har vi köksplaneringen klar och ska göra beställningen. Flera steg närmare ett hem. Yngve har tagit bort spikar ur takbjälkarna också och putsat lite vidare. Inväntar ännu varmare väder för att kunna tvätta bort den gamla limfärgen.  Mycket är på hälft och i planeringsskedet nu. Fönsterbeslag, ännu några glasrutor till, hämta hem fönster, planera badrum, välja kulörer, läsa in sig på färger osv. 
Stort och tungt och brett. Riktiga handhylvar får arbeta och jag och Linnea är denna gång bara in och inspekterar!


Mest håller vi på med vardagen och inte bygget. Jobba, koka, städa, tvätta, äta, sova. Musikern köprå med sitt, nu idag bygger vi inget, Yngve är på spelning söderut.

Vardagsbilder på barnen ute i snön...


8 kommentarer:

 1. Hur fogade ni plankorna samman? Rundtapp?
  Håller själv på att renovera en gammal bondgård och har sågat nya golvplank som ligger på tork

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Plankorna är sammanfogade med tappar men med en oval tapp. Här kommer länken till en bild så att du ser hur den ser ut : http://www.verkter.ee/out/pictures/1/61185_.jpg

   Orsaken är att hålen där tappen sitter är frästa med en Festool specialfräs som gör sådana hål och de (Festool) säljer tappar av Bok (hårda) som passar direkt in i det frästa hålen.

   De gamla plankorna som vi putsar och restaurerar har ju gamla handtäljda rundtappar men de är nästan hopplösa att få bort hela, så jag har börjat borra ut dem och sätta nya vanliga 18 mm runda tappar. Jag köper vanlig rundstav i tvåmeters stänger som jag då sågar i passliga längder och täljer lite i ändan så att de lättare ska gå in i pankorna.

   Vårt nya golv i köket är gjort i Furu, men de gamla plankorna är av gran. Vi naturtorkade våra plankor i två år.

   Lycka till med ditt nya golv och renoveringen av bondgården :-)

   Radera
  2. Glömde skriva att den tapp som är i vårt nya golv är 12mm x 25mm. :-)

   Radera
  3. ...och JAG i tidigare svar var denna gång är = Yngve som skrivit! ;-) Det är han som fixar golven, men visst har jag också varit med lite! mvh. Sabina

   Radera
  4. Tack för svar! Kexmaskin heter det i grannlandet. Det systemet hade jag inte ens tänkt på fastän man letat och läst till lust och leda.. :)

   Fäste ni någon golvplanka i golvreglarna eller låter ni hela golvet flyta som det behagar?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Just ja, jag har inte hört Kexmaskin förr. :-) Nej hela golvet flyter nog fritt, plankorna kommer förstås att krympa då de torkar mera då värmen kopplas på i huset så då måste vi kila ihop dem mera så att det inte blir så stora mellanrum mellan dem utan att de då också är täta. Mvh, Yngve

  SvaraRadera
 3. ...och samma är det nog med de gamla originalgolven, de flyter också på fritt :-)

  SvaraRadera