tisdag 10 november 2015

Älggryta

Har inte på länge lagt ut mat på bloggen, försöker hålla mig till bygget! Nu ett undantag!

Ibland lyckas det med mina matexperiment. Hade ingen inspiration med vad jag skulle göra av älgköttet jag tinat upp ur frysen och googlade på recept. Inget fastnade jag för och alla hade någon ingrediens som saknades här hemma. Hungrig och sugen på något lite kryddigare, men ändå mat som barnen äter... Blev då detta! Bäst att skriva ner genast medan jag minns vad jag lade i grytan! Fungerar helt säkert med annat kött också! 


Älggryta


Älgkött < 1 kg
salt och peppar
chilipeppar

1 gul lök
3 vitlökar
3 morötter

timjan
worcester sauce
1 msk sambal oelek
mjöl
vatten
lagerblad

Tärna och stek köttet, salta och peppra. Jag steker alltid i omgångar så samtliga bitar får fin stekyta. När andra omgången kött började bli stekt lade jag i en gul lök i klyftor och hela vitlökar, samt skivade morötter och stekte en stund så lök och morötter fick lite färg. 

För över i kastrull eller gryta, strö över lite mjöl och häll på vatten så allt täcks. Lägg i lite klippt färsk timjan, sambal oelek och (saknade soya så det blev) en skvätt Worcesters sås. Någon fond går garanterat finfint också.





Nog är det ju en lyx att ha frysen full nu inför vintern. Älg, ekologisk highland och får. Här undersöker barnen vad pappa Yngve kommit hem med. Några stora mängder älg blir det inte, men tacksamt det som är. Att få snygga matbilder är inte förmåga jag har, men föredrar bilder tillsammans med ett recept ändå!