måndag 29 juni 2015

Postrodden

Byggpaus i helgen för på lördagen var det dags för den traditionella postrodden, detta år från Björkö, Finland till Holmön, Sverige. Evenemanget håller liv i den historiska transportvägen mellan Björkö och Holmön och hedrar minnet av Björkö- och Holmöbornas skyldigheter att under århundraden föra resanden och post över Kvarken. Postrodden sker första lördagen efter midsommarhelgen, jämna år från Holmön till Björkö och tvärt om udda år. Den 36 sjömil (ca 60 km) långa vägen tillryggaläggs på i snitt 8-9 tim med öppna skötbåtar. 

Men även detta år var vinden för kraftig och man beslöt att inte genomföra postrodden. Så för andra året i rad blev det ingen tur över för Yngve, så hans första postrodd få vänta till ny sommar. De gjorde en egen lite utfärd istället. 

2 kommentarer:

 1. Vilken fin tradition detta måste vara.
  Stiliga båtar och vackra allmogekläder!
  Heja till ett annat år!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det brukar vara en hel del båtar faktiskt. Detta åt hade bara 2 svenska anmält sig, vädret har ju inte varit det bästa denna sommar. Nästa år blir det start från svenska sidan då! Med samma vind då skulle det ha gått att segla… Förra året fick de ställa in då det blåste för mycket också, men om jag minns rätt så var det motvind då också. De är på "fel" sida viken hela tiden! Att hitta kläder var inte så lätt, skjortan är vanligt med "modern" krage här.

   Radera