söndag 1 februari 2015

Elplanering

Dethär med el i gamla hus… Vi fick anstränga oss extra och fundera ihop oss här kring jul, det var dags för elplanering. Det är nästa stora steg framåt före vi kan göra så mycket mer. Det ska kablar i golv och mellantak. 

Var ska vi ha uttag? Var kommer lampor? Hur och var ska kablar dras? Tvättmaskiner, kylskåp och dyl. har vi haft koll på, men datorer och TV och annat? Antar vi ska ha en TV, fast vi inte tittat på över 10 år… en skön vana, men det hör inte hit…  Möbleringsmöjligheter pratade elplaneraren om också, att lägga TV och nätkablar på flera olika ställen. Att få frågor om exakta placeringar och hur vi tänkt oss var inte det lättaste. Jag var smått frustrerad över att igen behöva veta på förhand, helst skulle jag ju bo in mig i huset och se behoven. Men så fungerar det ju inte. Vi fick helt enkelt sitta uppe en kväll och jag ritade en skiss över hur vi trodde vi vill ha det! 

Ovan ett utkast över andra våningen. Mest funderande blev det över brytare och uttag i kök och vardagsrum. Ska elen dras från golvet och uttagen komma nere och kapas hål i panel? Kan vi dra elen övre vägen och uttagen kommer strax över panelen? Så är det ju det här med utseende på elen som kommer att bli synlig. Vi satt och bläddrade i Gård & torp tidningar och såg många olika lösningar på elens placeringar och utseende. Vi fick dock granska inredningsreportagen noga, vi hittade inte en endaste tidning där man fotograferat elen skilt. Konstigt hur varje skede i byggandet kräver en massa eftertänka och så ser man igen med nya ögon på olika tidningar och böcker. Just nu söker ögat el och element. En tid sedan fastnade blicken på alla fönster och kulörer. 6 kommentarer:

 1. Hej Jag läser gärna din blogg, det är intressant att följa era framsteg. Tänk på att sätta in många eluttag för skarvsladdar är det fulaste som finns. Det är bättre med för många än för få. Vi tyckte när vi reparerade vårt hus för ca 35 år sedan att vi satte in massor av uttag, men nu har vi skarvsladdar både här och där.
  Lycka till Stina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, vi har försökt tänka på att ha många uttag, bara dessa då kommer på vettigt ställe då också enligt hur praktiken blir. Har ju väldigt lite eluttag där vi bor och alltså väldigt många skarvkablar. Fult och svårstädat.

   Radera
 2. Jag gör samma rekommendation som ni fick i kommentaren ovan. Många uttag är bra att ha.
  Ska ni ha utanpåliggande eller infällda?

  Alla de funderingar du har och så många fler ingår i en arkitekts kunnande. Att planera i förväg. Många tror att det bara arkitektarbete endast handlar om bygglovsritningar. Nej,nej, vi kan så mycket mera. Planering är A och O för att få ett fungerande och estetisk byggnad.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Utanpå. Det är ju en elplanerare som gör ritningarna, vi gav förslag på hur vi vill ha. Han hade många bra frågor och idéer som vi inte ens tänkt på!

   Radera
 3. Det där med elen är svårt. Det beror ju mycket på vilka behov man har, men oftast är några uttag för mycket bättre. Sälv har vi planerat el i 2 hus på 6 år och det som gick fel i första huset korrigerades i hus nummer 2. Vi bygde/bygger paneler och lister nedtill var vi kan gömma elen och takbelysningen kommer uppifrån med synlig dragning till brytaren. Vi har användt uttag i gammal stil och jag tycker inte att det stör med flera uttag i ett rum, många av dem göms bakom möbler :) Svårast har nog varit att klura ut hur vi kommer till el-centralen när vi inte fäller in rören för elen i stockväggarna, men med utbyggda paneler har vi lyckats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för konkreta tips! nu skriker baby, så nåt vettigt svar hann jag inte med här! Har ju läst era kommentarer tidigare nog men inte hunnit svara!

   Radera