lördag 17 augusti 2013

Murning del 3

Det var intensiva dagar när muraren var här och lillfrökens farmor skötte lillfröken. Här är hon med på kaffepausen och är supernöjd över att ha fått en bulle! Hon kollade också in hur muraren jobbade med "stora lego". Min uppgift var mest att serva med tegelstenar och dela dem i passande bitar.
Här är hörnet med bakugnen på gång! Vi fick frågan om vad vi använt för murbruk och ska svara här. (Det är muraren som beställt och sagt vad han ska ha.) Till skorstenen och "längre bak" har han använt murbruk med cement, alltså färdigblandat sådant man köper. Till själva råspisen har han använt lerbruk helt utan cement, denna beställdes enkom från firman Tiileri. Denna kan också användas till kakelugnar. (Lakka lerbruk som oftast säljs här i Finland innehåller lite cement och bör inte användas i kakelugnar.)


Här överst ser man järnen på plats och sedan hur "kransen" har lagts på.Denna bild var den vi utgick ifrån och försökte efterlikna! Bilden nederst visar en nästan färdig råspis...


4 kommentarer:

 1. Oj söta öde vad fint det blir! En sådan skulle jag också vilja ha i signes hus någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kan tänka mig att det funnits en i storstugan! (är det ert vardagsrum nu?) Vi har ju faktiskt inte ÄNNU varit och hälsat på... Inte en minut ledigt känns det som, men den som väntar på ngt gott...! :-)

   Radera
 2. så utrolig flott! et stort smykke :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi tycker redan att det är ett mycket bra beslut att låta mura en spis! Värma och glädje och vacker! :-)

   Radera