tisdag 13 augusti 2013

Murning del 2

Efter skorstenen fortsatte muraren med råspisen. Före murningen hade vi skaffat oss dessa delar:

Ugnslucka

3 x långa järn med krokar som ska gå längs kupans yttre undre kanter. (suck vilken dålig förklaring!) Det behövs två som vi köpte, men kom sedan på att vi hade redan ett som vi faktiskt hittat under huset vi rev. Så orginaldel här!

"Kååkon och staandarin". (den delar som är nederst på översta bilden, det som grytorna hängde på när maten kokades). Har någon korrekta (nåja) svenska namn åt oss?! Många av dessa delar kan vi bara på dialekt!

Lodbössa. Yngve kom över en lodbössa i vintras och skulle bestämt ha denna pipa till råspisen som "stackjärn". Bösspipan har troligen varit sälbössa och tillverkats på 1800-talet. Sista skottet med bössan borde enligt uppgift ha avlossats på 1930-talet. Den hade i modern tid använts som slipstensaxel.  
De första varven med rökkanaler på gång!Nu har jag stora problem med ena datorn som har alla bilder och fotoredigeringsprogram, den vill inte ansluta till nätet. Så ska se hur jag får uppladdat fler bilder till bloggen...

2 kommentarer:

  1. WOW! Så fint det kommer att bli. Spännande att se hur arbetet framskrider! :) Vad använder ni för bruk? Det är väl vanligt att man använder någon form av kalkbruk till gamla spisar och "målar" med kalkfärg. Gör ni någon egen blandningen eller har ni köpt färdigt? Berätt gärna! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svarade i nytt inlägg gällande bruket. Vi har ännu inte kollat alternativen för ytan, men det mest traditionella vi hittar blir det nog! :-)

      Radera