torsdag 9 maj 2013

Vår omgivning

Jag har lovat att bloggen ska handla om byggandet av huset i första hand, men kan inte låta bli att skriva ner de tankar som snurrar i huvudet kring hur vi lever i samhället, vår mat och vår omgivning. Vi har i många år stegvis bytt ut livsmedel och andra produkter till ekologiska eller miljövänliga. Det började med ekologisk mjölk. Sedan ekologiska grönsaker, ekologiska ägg osv. Nu får man läsa mer och mer kring vad som sätts i vår mat och en del tv-program har visats här inom kort tid. Jag blir skrämd och utmattad. Hur kommer man ens på tanken att sätta alla dessa onaturliga saker i våra livsmedel eller ge dålig föda till de djur som produceras till föda för människor? Det borde vara självklart att man ska kunna lita på att livsmedelsindustrin är ren och ärlig. Och varför är det så få människor som reagerar? Varför fortsätter man köpa? Varför ifrågasätter och kräver konsumenterna inte mer?

Maten

Vi försöker äta ekologiskt allt vi kan. Och inhemskt. Vi har egna potatisar och egna morötter som räcker en tid över vintern och så har vi älgkött i frysen samt svamp och bär. Tyvärr köper vi en hel del kyckling, dock bara naturell. Tyvärr köper vi en del lax också. Nu har jag i butiken hittat ekologiskt nötfärs och det kommer faktiskt lite fler och fler produkter på ekologiska sidan tycker jag. Några år sedan kändes det som om de minskade, åtminstone där jag handlade togs en del ekologiska varor bort från sortimentet. Jag har också blivit mer noga med maten efter att vi fick dottern, jag kan bara inte ge henne frukter och annan mat som är besprutade eller innehåller konstigheter. Senaste vi bytt ut på matfronten är yoghurt och ketchup p.g.a. konstgjord citronsyra: läs mer här på Morotsliv. En fantastiskt viktig och informerande blogg om sådant jag vetat, men också nya mindre trevliga informativa upptäckter!

Så har vi dilemmat med lunchen: vi äter ju alla i familjen på jobbet/dagis. Jag äter nog glatt min lunch, men ibland svänger det sig i magen med tanke på alla halvfabrikat och "billigare" livsmedel som äts, mest med tanke på dottern. Kanske jag en dag orkar ta initiativ och kontakta kommunen. Kanske. Ekologisk mjölk vore väl inte så stor kostnad att satsa på till förmån för våra barn? Eller en ekologisk dag i månaden? Vi har ju vegetarisk dag.

Skönhetsprodukter

När jag blev gravid började jag på allvar fundera mer på de produkter jag hade och det slutade med att jag inte sminkade mig alls och köpte doftfria schampon samt en aluminiumfri deodorant. Nu vet jag ännu mer och har nyligen hittat ekologiska produkter via nätet och har nu ekologiskt schampo och lotion, ekologisk deodorant och brunkräm samt ekologiskt tandkräm. Jag använder inte så mycket smink, men ibland vill jag ha. Hårspray är nästa produkt jag vill byta ut... Denna djungel av kemikalier är skrämmande som bara den! För att inte tänka på våra kläder...

Städning och tvätt och disk

Tallsåpa! Citron. Mildaste miljövänligaste disk-och tvättmedlen jag hittat i varuhuset, men mer finns nog att utforska här...

Byggnaderna och barnrummen

Hur är det med våra arbetsplatser och våra hem? Vilka ämnen finns i byggnaderna, färgerna, möblerna, elektronik osv.? Hur är det med barnens leksaker? Jag undviker plast åt dottern, men visst har vi en del plastleksaker. Vågar du läsa mer barnens omgivning så klicka här.

Ja, vi har många val att göra i livet och leva i vårt samhälle måste vi ju.

Här mumsar Ellinor på ekologisk banan mixat med blåbär ur skogen!Här en text jag fått låna från sidan Matfusket (svensk) på Facebook:


5 viktiga varor att byta till eko

Naturskyddsföreningen har sammanställt en lista på fem viktiga varor som det är värt att byta ut till eko, för din och miljöns skull.


Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

Bananer och vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.

Kött

När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

Potatis

Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward - en kung som borde störtas!Källa och läs mer om Naturskyddsföreningen:
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/5-viktiga-varor-att-byta-till-eko

6 kommentarer:

 1. Hej! Jag måste tipsa dig om ett pilotprojekt som startat här i Vasa trakten gällande ekologisk mat. Projektet heter REKO - och tanken är att du ska kunna köpa ekologiska produkter direkt av producenten. Första mötet gällande detta hölls på YA i Gamla Vasa den 29.4, och där kunde man diskutera med de olika producenterna, samt skriva beställningsvtal och komma överens om leveransdatum. Mera info finns här: http://www.ekonu.fi/re-ko-avtalsmodell/
  Projektet är mycket intressant, och förhoppningen är att fler konsumenter ska nappa på, så att det hålls vid liv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för tipset! Ska kolla upp det!

   Radera
 2. Åh ett ämne som jag brinner för och blivit mer engagerad i detta sedan jag fick barn. Min lilla tjej är mjölkproteinallergiker och jag kan inte låta bli att tänka på ett eventuellt samband mellan allergier och alla gifter vi stoppar i oss...

  Har förresten läst att även Bintje-potatis är kraftigt besprutade så jag undviker de med! Sedan har du kanske hört rönen om apelsiner och jordgubbar som innehåller mycket bekämpningsmedel. Ja man blir verkligen trött, suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man litar inte på något! Tur vi bor på landet och kan odla lite själv också... Man blir lite smått galen av att tänka på allt detta!

   Radera
 3. Jag hittade många mina egna åsikter bland dina och kände igen oron, men ett steg i taget och det blir bra! Marthorna har ju också mycket att läsa också: http://www.martha.fi/svenska/ekologi/ tex. om kemikalier. Man måste försöka se det här som en äventyrsresa att hitta nya "rena vita stränder" när man putsar sin livsstil...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   JA, lite åt gången! Har faktiskt varit på en kurs som Marthorna hade om att göra egna krämer och schampon. Men det litet barn finns inte mycket tid till det. MEn sen... Nu har jag hittat bra sida på nätet: luonnonkosmetiikka - natural me!

   Radera