söndag 23 september 2012

En sädesbod

Här mellan husbygget har vi haft ett litet annat projekt på gång, men det har framskridit långsamt. Vi har köpt en sädesbod från 1752 och transporten var lite av det speciella slaget. Vi ville flytta den i två delar, främst för att inte plocka isär och ha problem med att få ihop den så tätt som den har sjunkit ihop med tiden.

Här är en bild från besöket i slutet av maj:Så var det en bl.a. en tur där Yngve och vår trogne hjälpande vän förberedde och lyfte upp boden i två delar.


Och transportdagen!

Lyfta på plats vid Backliden! Nu har vi lite delar kvar på förra stället samt lite byråkrati och fixa grunden samt lyfta den till sin slutliga plats...8 kommentarer:

 1. Avundsjuk, får man säga så. Vilken fantastisk och helt oförstörd bod. Den får verkligen hjärtat att klappa. Lycka till med ert byggande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var så pass intressant att vi inte kunde låta bli OCH sådana påträffas ju inte så ofta!

   Radera
 2. Oj vad fin och den ser dessutom ut att vara i bra skick! Vi söker någonting liknande.

  SvaraRadera
 3. Her hos dere fant jeg en veldig spennende blogg!
  Dere er i full gang med det vi planlegger på vår lille gård. Å flytte, restaurere og bygge opp igjen de gamle tømrede bygningene. Så gøy! Og så inspirerende å se.

  Flinke folk!

  Jeg må inn igjen her, så jeg legger bloggen din i min restaureringsliste på Livs Lyst ;O) Håper det er greit.

  SvaraRadera
 4. Så fin sädesbod! Tänk att ha en 260 år gammal sädesbod! Det ger en lite perspektiv på tidens gång....Jag blir nyfiken på var ni hittat den där boden, vem som ägt den, om det är någon i släkten eller annars bara en gammal bod. Allra mest roligt är det förstås om man själv har anknytning till den, om man kan föreställa sig att förfäderna trampat på tiljorna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla-Brita! Tyvärr inte någon släkt som ägt, utan hittat via nätet. Den är från Lillby! Så den har fått flytta en bit! Utav våra släkters hus och uthus finns inte mycket kvar. Mest några få fotografier.

   Radera
 5. Det kallar jag byggnadsvård på hög höjd! Orädd byggnadsvård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt! Dyr byggnadsvård i detta fall... Haha! Vet ju en del som skulle kalla detta galenskap också! Kan ju inte förändra denna byggnad utan den ska BEVARAS, så den praktiska användningen blir ju inte så stor!

   Radera