måndag 6 augusti 2012

Olika tak?!!

Funderar mycket på tak just nu, väldigt mycket. Vi har tagit lite extra turer med bil för att titta på tak också, då kör man väldigt långsamt för att hinna se runt sig och plötsligt ser man att man håller på att skapa lite bilkö efter sig... Hoppsan! 

Huset har ju haft betongplattor där det stått, men vi har tänkt oss ett plåttak. Plåtfärgat, matt. Svart eller grönt skulle väl ha varit helt trevligt också. Sedan skulle det beslutas om vi ska ha hängrännor eller fotrännor. Detta skulle tydligen beaktas redan när takkonstruktionen gjordes. Morbror har varit och tittat på taket och tagit mått, så i september någon gång fixas plåten och fotrännorna.

Här kommer en del bilder från hus vi fotograferat när vi åkt förbi eller hälsat på. Ett par är inte privata hus och ett par har jag frågat tidigare om att får fotografera. Har inte satt upp bilder på andras hus utan tillåtelse, men hoppas ingen tar illa upp att jag nu visar deras tak!
7 kommentarer:

 1. Svårt det här med tak....När ni nu väljer plåttak så är jag inne på din linje att välja ett mer neutralt färgat tak. Min erfarenhet är att svarta tak ofta dominerar husen och känns lite hårda. Vi har bra förlängda hängrännor på vårt hus för att undvika för mycket grejer på fasaden. Hängrännorna fungererar hur bra som helst och fasaden håller sig torr. Lycka till med fortsättningen med ert fina hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, plåtfärgat blir det. Många beslut som ska tas och mycket vi inte tänkt på trots många års tittande på gamla hus och planerande!

   Radera
 2. Mmm, falsat plåttak utan förskjutna skarvar (småformat på plåtarna) är störtskönt. Jag skulle antagligen inte välja färdigmålade. Och jag håller med Odensvi gård om färgen på taket och om avvattningen och attiraljerna som hör till den. Minimera - som man gjorde fram till 1920 någon gång. Men väljer ni fotrännor krävs stuprör. Då är skarpa böjar på rören och trattkupa fina. Som bilderna visar.
  Rännkrokarna till fotrännan är mest tidsenligt gammeldags om de följer rännan och inte bildar synliga konsoler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte färdigmålande. Har hört att det är bäst att låta plåten vara några år och måla sedan om man vill ha målat. Vi ska nog ha plåten som den är. Tyvärr blänker de så nya i början så jag får ha tålamod tills de blir äldre och mattare! Flera av taken på bilden är från ett område dit man flyttat gamla hus och återskapat dem tidsenligt enligt möjlighet.

   Radera
 3. Vi håller också på med tak! Vi kommer att sätta Ruukkis Classic som ser ut som ett falsat plåttak. Tyvärr får man inte sätta omålade tak ute i skärgården just pga av att de blänker för mycket, så vårt blir av de färdigtmålade och svart. Nu just håller vi på och försöker få någon ordning på takstolarna, gentemot kroppåsen. Har haft lite problem då korppåsen inte är mitt på huset... En som håller på med att plocka ner och vidarebefodra dylika hus påpekade åt oss att vi även borde ta hänsyn till att huset sjunker ihop på mitten, så för att undvika att taknocken börjar svacka mitt på, så borde vi höja flera centimeter i mitten gentemot gavlarna. Nu har vårt hus stått ett år utan tak så vi är lite i valet och kvalet... Vi tycker att det mesta borde ha satt sej över vintern. Hur har ni gjort? Har ni tagit hänsyn till detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snabbt svar, ber maken besvara mer senare! Angående att huset sänker sig så bör ju huset sänka sig någorlunda jämt samt har det stått där ett år ska det väl ha satt sig som du säger. Men angående vårt tak så JA, vi har i konstruktionen gjort så att taket är högre på mitten. Men vi är inga experter på hur och varför! Litade på de fackmän vi anlitade med taket. Om du ser på takbilderna från tidigare så ser du att vi fått taket i rätt nivå med att såga in i stocken eller höja takkonstruktionen beroende på hur stockarna legat... Har ni färdiga takstolar eller hurudana har ni?

   Radera
  2. http://backlidensgard.blogspot.fi/2012/06/taket-tar-form.html

   Detta inlägg visar det jag menade lite...

   Radera