söndag 26 augusti 2012

Fönster

Det står lite stilla på bygget just nu, men småningom ska det bli plåt på taket. Fick frågan om hur vi tänker med bl.a. fönster och det svarar jag gärna på här! Vi har som jag tidigare nämnt tagit vara på de fönster som fanns i huset. Ser man på bilden av huset ser man att det är 6-rutade på ena halvan av huset och någon gång bytta och lite förstorade i fyra delar på andra halvan. Tanken är att fixa huset i så ursprungligt skick som möjligt till tiden 1880-talet. Vi ska ha de 6-rutade fönstren i vårt hus, men med nytillverkade bågar av eget kärnvirke. Vi ska ha en snickare som gör dessa åt oss. Så för vår del blir det att ta loss alla fönsterglas småningom och föra till snickaren. Det blir de yttre fönstren som ska ha det gamla glaset och nytt glas till de inre. Vi hade dessutom tur och hittade de gamla 6-rutade fönstren på kallvinden!


10 kommentarer:

 1. Vad kul att ni ska ta till vara på de gamla fönstrena och det gamla glaset! :) Trodde inte längre det fanns snickare som tar sig an fönstersnickerier. Vem har ni som ska göra dem? Det blir säkert fint med sex-rutiga fönster i ert hus! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tackar för det! Ja, det är Sands snickeri som gör dem och vi har fått tips om minst tre till, bl.a. Petalax snickeri. (av andra som gjort samma) Det lönar sig att kolla med små snickerier! Och ja, inte alla som gör nuförtiden!

   Radera
  2. Okej! Petalax snickeri har vi också hört om. Månne dom är bra då. Ni skulle sätta nytt glas i inrebågen, blir detta vanligt glas eller energiglas? Vanligt enkelglas blir säkert snyggare, men energiglas energisnålare. Ni ska säkert ha fönstren med haspar i yttre och vred på inre eftersom ni kör på den gamla stilen?

   Radera
  3. Petalax snickeri gjorde åt ett hus på Stundarsområdet och vad jag förstått har de varit nöjda. Ja, precis som du antar! ;-) Inre glaset minns jag inte vad det kallades? Måste kolla med maken...

   Radera
  4. Vanligt glas på insidan. Enkla.

   Radera
  5. Tror de kallas selektivglas. :-)

   Radera
  6. Alltså, nu kanske min fråga är urdum, men är selektivglas helt vanligt glas, utan någonslags tilläggsisoleringsförmåga (som många nyare glas har)? Alltså, samma som man vanligtvis lägger i ytterbågen på nyare fönster?

   Radera
  7. Ingen dum fråga, för vi vet inte riktigt själva. Har ännu inte forskat kring detta med fönster. Dels finns det ju moderna krav för hur det ska vara och dels vill vi ha det att se ut som det gjort tidigare... Selektivglas om vi fattat rätt är enkelt, men ngt tjockare/hårdare (???) och med mer isolerande verkan... Du satte igång våra tankar här! :-)

   Radera
 2. Ett företag i hälsingland gjorde kopior av de gamla (sparade de som gick att spara) bågarna, men vi kunde ta tillvara alla gamla glas till de nya ytterbågarna och sen valde vi att sätta energiglas i innerbågarna på gångjärn med lös splint. Linoljemålat i ljusgrått.

  Ert hus är och kommer att bli så fint! Lyx med eget virke! / Stella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Låter som ni gjort som vi tänker göra! :-) Känns så långt borta med fönster och annat just nu, men snart, snart...

   Radera