måndag 16 juli 2012

Måndagsmålande

Måndag idag. Svårt att hålla koll på dagarna nuförtiden. De bara rusar förbi! Igår måste jag säga att vi tog en ganska lugn dag. Yngve hade lite musikjobb men i övrigt gjorde vi inte mycket. Idag blev det att sätta igång med att hyvla och måla skäggbrädor. (= de som ska vara vita på gaveln och längs med huset/takets nedre kant.) Äntligen måla säger jag!!! Yes! (Fråga om jag fortfarande gillar att måla efter några år! ) Efter läsande i böcker och hört om olika rekommendationer gjorde vi som vår byggansvarige föreslog. Linoljefärg i tre omgångar. Idag gjordes första strykningen med hälften linoljefärg och hälften linolja mycket tunt. Torka flera dygn, så tålamod ska ske från min sida. Nästa strykning blir med mindre linolja osv. De traditionella vita knutarna ska sedan INTE vara kritvita, utan i en mer gråvit ton. Det blandades i lite gult, svart och grönt vid köpet. Det blev mycket funderande kring mögel, färgkvalitet och att hyvla eller inte hyvla brädorna?! Enligt tradition har man hyvlat brädorna före strykning av linoljefärg dels för att regnvatten rinner av snabbare på hyvlande ytor och då torkar snabbare. Det går att måla på ohyvlade ytor också men då går det åt mer färg och risken för eventuella mögelangrepp eller svartalger ökar. Vi satte upp mycket provisoriska hyvlar- och målarställningar... Ett besök vid bygget fick vi också! Alltid trevligt då någon annan byggare eller annars bara intresserad dyker upp!


Om målande:

"Idag kan man lätt få intrycket att färg är detsamma som träskyddsmedel. Förr, när man valde lämpligt trä att bygga av, behövdes inget speciellt träskydd. Istället hade färgen funktionen att göra husen vackra, att få enkelt trä att ge illusion av lyxigare material som tegel och dyrbar kalksten. När man förstått tanken bakom de gamla färgvalen har man också fått nyckeln till att själv välja rätt färg till sitt hus." Gudmundsson, s. 255. Stora boken om byggnadsvård.

Gudmundsson menar att man använt linoljefärg för hyvlade ytor och slamfärg (det vi i Österbotten kallar rödmylla) för ohyvlade. Jag kunde fortsätta kring våra tankar (och Gudmundssons) i en hel uppsats men ingen orkar väl läsa det. Boken rekommenderas varmt för intresserade! Ska inte smutskanta andra färger heller utan bara konstatera att vi kommer att koka rödmylla och måla med linoljefärg eftersom det är dessa som hört ihop med huset och som i det mesta finns det olika sätt att göra en sak på och många olika åsiker om vad som är rätt och vad som är fel. 

Men vilken lycka när jag var klar med dagens målande, tvättade händerna i tallsåpa och de var rena efteråt! Hoppas på solig vecka så jag får måla mera, mera, mera!!! Har en stor hög mattor också som ska tvättas och ogräs i trädgårdslandet... Det är mindre kul...

2 kommentarer:

  1. Varifrån köpte ni färgen? Tycker det är lite knepigt att hitta någon som säljer linoljefärger här i Österbotten. Och hurudan blev färgresultatet, skulle vara intressant att se hur nyansen blir jämfört med kritvitt. Håller verkligen med om att det på äldre hus bör vara av annan nyans, men många väljer att måla med vanlig vit färg.

    SvaraRadera
  2. Hej! Vi köpte vår färg (Lappi TVT, kulör: 329X) från RTV, Vasa. Vill man se hus i äkta kulörer och diskutera kring gamla hus så tipsar jag Stundars i Korsholm, de har bl.a. ett hus som visar gammal byggnadsvård = Rofhöks stuga. Tror de flesta inte är så medvetna utan helt enkelt ska ha rött med vita knutar och färgerna blir vad de blir. Finns också en färg som heter Virtanens som vi hört om, den säljer bl.a. Vasa färg. Lundagård säljer ju linoljefärg annars. Och visst kan man ju alltid fråga på olika ställen, om flera börjar fråga så nog skaffar butikerna då! De vill ju sälja! ;-)

    SvaraRadera