lördag 9 juni 2012

Summering

Så snabbt det går säger många! 

Ja, det verkar säkert så på bloggen och visst har det varit full fart på hela 2012 och hösten 2011. Hösten högg maken virke i skogen. Firman som tog över har också jobbat flitigt, ca 12-timmars dagar! Vi hade bråttom för att hinna bli klara tills firman tog över, vart firman haft bråttom vet vi inte! :-) Nästa grej förstås. Effektiva som sjutton har de varit och kunniga också!

Detta har alltså hänt:

Riva själv och ta vara på gjordes konstant alla helger i februari till mars och en del i april samt två veckor heltid (tidig morgon till sen kväll) av maken och en god vän. Dessa har även kört ett antal kvällar för att hämta grejer i mars också. Vi har noll koll på vad som kördes vart, har våra grejer på flera olika ställen! Dessutom fanns det så många saker i huset som vi knappast behöver eller vill ha men som vi bara inte kunde slänga. Vi är lite skrotsamlare båda två, så tur att vi fick tag i ett stort hus! För stunden skulle nog ingen av oss vilja göra om denna vinter och vår, åtminstone inte på samma sätt och lika bråttom! Vi har ju en aktiv liten bus här hemma också!

I april grävdes grunden och grus och jord kördes till tomten. I maj plockades huset ner och upptimringen började.

Vad blev det?
 • ca 7 dagar att riva taket, kvisten, numrera och plocka ner.
 • Grunden med gjutning ca 4 dagar, inte hela arbetsdagar, mestadels förmiddagar
 • Transport av huset, en dag med två lass
 • Upptimring och en del stockbyten 10 dagar (ca 12 h/dag)
Totalt 22 dagar. Oftast 3 män.

Exempel från ett annat bygge som jag fått muntligt: 
Grunden 8 dagar. Märkning och rivning och upptimring 19 dagar. Tak 11 dagar.

En del putsande och fixande blir kvar mot hösten. Som ses på bilden längst ner så saknas timmer mellan fönsterna på framsidan.

Nästa grej blir då att få tak på huset! Det betyder att maken ska till skogs lite till, har aningen för lite virke till just den delen. Den blir en firma som kommer i augusti som fixar takkonstruktionen, min morbror ska hjälpa oss med plåttak efter det.

Så har vi att fixa tomten lite snyggare på platsen därifrån vi flyttat huset. Det har stressat lite nu. Det har hänt så mycket på plats så vi har inte hunnit göra något åt den delen.

Funderar någon på att sätta igång ett liknande projekt och vill ha mer detaljer och info så kontakta oss och fråga! Skriv i kommentarsfältet! Alla intresserade i omgivningen är också välkomna att titta in! Vi har haft en del husturister redan! :-)


3 kommentarer:

 1. Hittade er blogg ikväll, vilket hus, vilket jobb - vad fint och bra det blir! Det ska bli spännande att följa er framöver.
  Jag blev lite nyfiken på plåtkaminugnarna i både ert nya och nuvarande hus, främst det gamla omålade, är det den "finska" varianten med tegel på insidan?
  Roligt att hitta andra med samma intresse/ Stella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Trevligt att du gillar bloggen! Har själv hittat många med samma intresse via bloggvärlden, alltid lika skoj! Ja, det är tegel på insidan på plåtkaminugnarna. Antar det var "fattigmans varianten" av kakelugn, de kallades i folkmun kakelugnar dessutom. Väldigt vanliga här. Jag skulle ju gärna ha en sådan i vårt hus eftersom de hör till vår tradition, men maken har fått för sig att vi ska ha en riktig kakelugn! Finns många till salu i Sverige!

   Radera
 2. Huu, en sådan lista på arbete för att komma till detta skede av bygget! Och snart börjar ju själva petjobbet?!

  Men som jag sagt förut, så tycker jag det är så himmelens spännande att få följa med...
  Kraamar!
  -Pia-

  SvaraRadera